© 2008 SANDRU Onesti.
Vremea in BacauHoteluri Bacau
Ascensiune de iarna
SLANIC-MOLDOVA- CAMPINGUL-RAY 11- CULMEA  CAPRIOARA-POIANA STANII-VF.SANDRU


Marcaj turistic-banda albastra (vechi, in Poiana Stânii nu sunt marcaje si indicatoare)

Timp de mers: vara-4 1/2-5 h  la urcare si 2- 2 1/2h, la coborâre;
Timp total=6 1/2-7 1/2h
Iarna-6 - 7h, la urcare si 2 1/2- 3h la coborâre; Timp total=8 1/2-10h, pentru zapada  de 30-40cm si 11-12h pentru zapada de 50-70cm.
Diferenta de nivel= 1050m

Atentie!!! Traseul este interzis in perioada zapezilor mai mari de 40-50cm in zona campingului Ray 11. Traseul de iarna este accesibil doar persoanelor bine echipate si cu o pregatire  fizica foarte buna , conduse de un ghid  care cunoaste bine zona!

Nu plecati in traseu mai târziu de ora 8.00!!

Mijloace de transport.

  In Statiunea Balneo-climaterica Slanic-Moldova, ajungem cu masini proprietate personala sau cu autobuze locale Tg. Ocna - Slanic- Moldova, care pleaca din spatele garii Salina, având un program de iarna si unul de vara(pe timp de iarna, sâmbata si duminica, circula cu restrictii). Distanta km. =17km; pret=4 lei.
Distanta din statia de autobuz pâna la camping=3km

Descrierea traseului:

Ajunsi in dreptul campingului Ray 11, cautam primul drum la drepta, ce ne va duce printre noile case de vacanta construite in ultimii 20 de ani. La nici 50m vom gasi un panou, pe care scrie proprietate privata. Noi vom tine drumul urcand pâna la marginea padurii, unde vom gasi primele marcaje cu banda albastra.

De aici vom urmari cu atentie  marcajele si in maxim 50minute de la plecare vom ajunge in drumul forestier ce leaga Valea Slanicului cu Valea Salariei- Cheile Dofteanei. Trecem peste drum si incepem sa urcam printre brazii batrâni, urmarind cu atentie marcajul. Dupa circa 25 min. de la drumul forestier vom da de o plantatie de molid, pe care o vom ocoli, tinând liziera, escaladând o serie de copaci doborâti. Urcusul se mai domoleste, dar, nu pentru mult timp, pentru ca dupa 20 min. de mers, vom aborda un alt urcus. pe aceeasi directie S-V.

Dupa aproximativ 35min vom schimba directia de mers din S-V spre N-V, trecem peste obârsia unui pârâias, printe fagii batâni, schimbând din nou directia de mers spre S-V, trecem printr-o zona cu defrisari si dupa circa 30min, ajungem in drumul forestier ce vine din Valea Slanicului. Inainte de a traversa drumul, pe stânga vom vedea un fag urias, cu un indicator din tabla alastra scris cu alb.Directia de mers spre Slanic si Vf. Sandru Mare. De la plecare am facut 2 1/2 h cu o zapada de 15-20cm.

Traversam drumul si vom cauta pe margine lizerei de fagi, partea dreapta in directia de mers N-V, marcajul turistic, de aici trebuie sa fim foarte atenti, pentru a gasi cararea de vara, urmând traseul sinuos printre molizii tineri( 25-30ani), urmarind un fost drum de TAF, pâna ajungem intr-o fosta exploatare forestiera. De aici vom avea vizibilitate catre Valea Slanicului si culmea principala a Nemirei( Pasul Oituz- Boca-Ceangau-Capul Vitei- Sandru Mare- Nemira Mica- Nemira Mare- Farcu  Mare- Farcu Mic- Valea Uzului).Vizibilitate catre Vf. Ceangau. Trecem pe la marginea plantatiei de molid si intram in padurea de brad, urmând un drum de TAF, mai vechi.

Dupa circa 60min de la plecarea din D.F. suntem la marginea Poienii Stânii. La iesirea in poiana ne va intâmpina un brad batrân, care are prins pe trunchi o tablita albastra. Poiana o vom traversa urmând directia N-V, pâna dam de stana in paragina. Ne urmam drumul in aceeasi directie si nu dupa mult timp vom da de marginea poienii.

Timp de mers prin poiana=60min.In urcus usor, printre molizii incarcati cu zapada, vom da de un molid pe stânga directiei de mers, care are o tablita indicatoate pe care scrie Slanic. Pana aici timp total de la Ray 11=4ore.Suntem la intersectia cu drumul ce ducea spre fostul Refugiu Spita( la dreapta pe banda albastra inca 20min).

Atentie!!! Acest traseu poate fi urmat, doar de cunoscatorii locului, pericol de ratacire. Traseul nu mai este marcat din dreptul fostei cabane, pâna pe Vf. Sandru). Din dreptul indicatorului cu Slanic, ne vom continua drumul urmând un vechi drum strategic din Primul Razboi Mondial, si dupa circa 60min vom da de traseul ce vine de la Lemnia( punct rosu-sters). Cândva, la intersectie se afla un stâlp indicator,acum este un indicator din tabla albastra pus pe un brad in partea stânga.

Urmam la dreapta drumul de TAF si in scurt timp vom da de un mic vârf, impadurit cu molizi, zada. enupar. Urcam printre enuperi si aproape de vârf vom da de o cruce din lemn, inalta de circa 2.5m(ea aminteste de o intâmplare petrecuta cu multi ani in urma, când o turma impreuna cu ciobanul a fost  surprinsa de o furtuna si traznita). Trecem cu greutate printre ienuperi si dam din nou in drumul de creasta. Il urmam printre brazi si in scurt tim ajungem la intersectia celor doua trasee( cruce rosie, care vine de la APA ROSIE  si  merge pâna pe VF. SANDRU MARE si traseul banda albastra care l-am urmat de la Slanic si merge la Valea Uzului) Timp de mers de la  intersectia cu punctul rosu=30min.

Atentie!!! in cazul ca sunteti in criza de timp sau aveti probleme cu un coechipier si/sau aveti echipament de campare, puteti urma traseul cruce rosie, in partea stanga si-n circa 10 min. sunteti in dreptul Cabanei de vânatoare Unguresti, unde puteti sa faceti un bivuac(cabana a fost echipata  cu paturi, geamuri, godin, acum este devastata). Este un loc mai ferit de viscole si un adapost mai sigur. Este o vatra de foc in fata cabanei.

Daca optati sa va continuati traseul, de la intersectie ,o luati la dreapta pe marcaj cruce rosie si-n maxim 25-30min. sunteti pe Vf. Sandru Mare( 1640m), unde o sa gasiti un refugiu metalic, intr-o stare avansata de degradare. Se poate campa doar in conditiile ca aveti saltea si sac de dormit bun. Loc de maxim 3-4 persoane. Soba este distrusa si nu se poate face focul . Obloanele se pot incuia si  baricada usa   cu   zavor interior. De aici, aveti vizibilitate in toate directiile. In zilele cu vizibilitate foarte buna se poate vedea Ceahlaul, Ciucasul. Lacautiul, Piatra Mare.Harghitei, Repatului, Valea Trotusului, Depresiunea Brasovului.

Ne vom intoarce pe acelasi drum de la urcare, folosindu-ne de  urmele lasate pe zapada. Coborârea se va face in maxim 3-3h1/2 ore.

Atentie!!! Pauzele mai mari de 5 min. n-au fost incuse in timpul total de mers. Cam la o ora de mers o pauza de 5 -7 min.

Nu uitati: termosul cu ceai din plante medicinale,  cu lamâie si indulcit cu miere de albine, un primus, o cana de inox, glucoza, alune macinate amestecate cu lapte praf si biscuiti, da un amestec energizant( 3 liguri de alune macinate+3linguri de lapte praf+un pachetel de biscuiti, amestecate  cu apa fierbinte, da  o pasta consistenta si energizanta).

Bocancii trebuie sa fie pentru iarna, parazapezi, manusi, caciula,polar, bete de treking echipate pentru zapada, hanorac Gore-Tex.Folia de supravietuire si trusa medicala.

Telefonul de urgenta, Jandarmeria montana Slanic-Moldova-0234/348173 sau 0751860975.

Atentie!!! In ultima vreme, am vazut foarte multi turisti care consumau vin fiert, tuica!!  Alcoolul slabeste rezistenta organismului si grabeste trecerea spre hipotermie. Nu faceti exces de vitamine sintetizate!

DESPRE NOI
UTILE
  GALERIE FOTO
ACTIVITATI
HOME
Repere Trotusene


Descarca AICI  ghidul
ECO - Cetateanului
Stirile EcoMagazin
CONTACT
camere foto digitale
Natura este casa noastra !