LEGILE MUNTELUI   (continuare)

6. Toti pentru unul si unul pentru toti! O nobila deviza a solidaritatii umane care in turismul montan capata drept de lege in comportamentul fiecaruia. Cum se traduce in etica montaniardului?
- toti membrii grupului se supun disciplinar celui mai experimentat dintre ei - ghid, conducator de excursii, montaniard cu experienta.
- cel ce conduce grupul raspunde pentru toti - de integritatea grupului, de comportamentul pe munte, de respectarea regulilor de drumetie, de intr-ajutorare; nimeni n-are voie sa paraseasca grupul in timp ce se parcurge un traseu - din snobism, in urma certei cu cineva, dintr-o subapreciere a celorlalti;
- grupul nu poate alunga, indeparta din mijlocul sau pe careva, nu-l poate lasa s-o ia inainte sau sa ramana in urma; un om lasat singur pe munte este pe jumatate accidentat!
- cel ce merge incet sa fie asteptat de toti; cel care nu isi mai poate cara rucsacul sa fie ajutat; cine are apa si mancare sa dea si celui ce n-are; cand un om de langa tine sufera de frig da-i o haina calduroasa; cand ploua imparte cu el pelerina; cand e speriat da-i curaj; cand unul cade, ceilalti il duc pe rand in spate, pana la primul adapost; cand cineva este in primejdie de moarte ajuta-l chiar cu pretul propriei tale vieti, dar cu calm, luciditate, inteligenta fara eroisme ieftine, alegand solutia optima.

7. Cand intalnesti alti oameni pe munte da-le buna ziua! Nu este o exagerare a bunei purtari sa dai binete unor necunoscuti cu care te incrucisezi pe intinsul muntelui. Sa-l intrebi de unde vine, unde se duce, daca stie drumul, daca are tot ce-i trebuie. Asa au fost aflati oameni rataciti, epuizati, speriati care au fost imediat ajutati, incepand de la un "buna ziua."

8. Pe munte nu se vorbeste mult, nu se tipa, nu se face zgomot! Desigur, e un sacrilegiu ca linistea si puritatea muntelui omul s-o intineze cu tipete, fluieraturi, injuraturi. Dar afara de aspectul etic al acestei cerinte sa nu uitam ca un tipat poate provoca o avalansa ce poate zdrobi oameni in rostogolirea ei. Strigatele pot speria animalele, dar pot alarma si oamenii; caci de cate ori se aud tipete pe munte, cai din jur - cabanieri, vanatori, turisti - alearga sa vada cine are nevoie de ajutor. caci cine tipa sau striga pe munte trebuie s-o faca doar in caz de primejdie.

9. Cine iubeste muntele trebuie sa-l ocroteasca! Este o regula de fier a turismului montan izvorata din ecuatia om-natura. Daca muntele ii da adapost, bucurii, fericire, satisfactii, omul trebuie sa-i acorde la fiecare pas ocrotire. Turistul cu adevarat iubitor al muntelui nu arunca pe jos hartii, pungi de plastic, conserve, sticle si alte gunoaie; nu rupe flori sau braduti, nu-si spala automobilul in apa raurilor; nu-si incrusteaza pe coaja copacilor numele.

10. Nu deteriorati indicatoarele cu marcaje turistice sau alte semne de orientare! Nu mai este nevoie sa amintim ce sume uriase si ce munca se cheltuiesc, anual, pentru vopsirea marcajelor turistice din Carpati si intretinerea lor. Si nici nu mai trebuie spus ce importanta au aceste indicatoare pentru securitatea celor ce circula pe munte. Au fost cazuri cand oamenii s-au ratacit si si-au pierdut viata pa inaintea lor un chefliu s-a "distrat" intorcand in directie inversa o sageata indicatoare asezata pe un stalp. O asemenea fapta frizeaza crima.

11. Refugiile alpine sau casele de adapost inseamna un loc sfant pe munte! In afara de cabane, pe traseele montane lungi, se ridica din loc in loc de catre adevaratii iubitori ai muntelui si oamenilor, refugii sau mici adaposturi unde turistii se aciueaza in caz de ploaie, viscol sau cand ii surprinde noaptea. Nu putini si-au salvat viata in aceste adaposturi unde au ajuns inghetati, raniti sau epuizati fizic. Cine beneficiaza de adapostul unui asemenea refugiu trebuie sa se gandeasca si la cel care vine dupa el: sa pastreze curatenie absoluta, sa stranga patul in care a dormit, sa lase un brat de lemne in locul celor pe care le-a consumat, sa lase apa si o cutie de conserve sau biscuiti. De acestea pot avea nevoie un om a doua zi ca de unica sansa de supravietuire.

12. Cand ajungeti la o cabana notati in registrul de evidenta a circulatiei turistice: numele, prenumele (sau numarul grupului), locul de unde ati venit, cand plecati si viitoarea etapa a calatoriei! Asemenea practica ajuta enorm echipele de salvamontisti ca ratacitii sau accidentatii sa fie gasiti usor.

13. Regulamentul de ordine interioara al fiecarei cabane trebuie respectat cu strictete! Regulile de comportare dintr-o cabana sunt expuse, de obicei la loc vizibil si ele trebuie respectate de oricine poposeste sub acoperisul ei, indiferent de varsta sau grad social - aceasta obligatie fiind izvorata din insusi conceptul de om civilizat de care trabuie sa se prevaleze montaniardul, in toata comportarea sa pe munte.


Pag. 3
Pag. 1
2008 SANDRU Onesti.
Vremea in BacauHoteluri Bacau
DESPRE NOI
UTILE
  GALERIE FOTO
ACTIVITATI
HOME


Repere Trotusene
Descarca AICI  ghidul
ECO - Cetateanului
Stirile EcoMagazin
camere foto digitale
Natura este casa noastra !
CONTACT