© 2008 SANDRU Onesti.
Vremea in BacauHoteluri Bacau
DESPRE NOI
UTILE
  GALERIE FOTO
ACTIVITATI
HOME
Repere Trotusene


Descarca AICI  ghidul
ECO - Cetateanului
Stirile EcoMagazin
Luna Sadirii Arborilor

Plantare simultana in 15 locatii diferite
din tara - 10 aprilie 2010        FRTE in parteneriat cu Romsilva isi propune o actiune de plantare simultana in 15 locatii diferite din tara in data de 10 aprilie 2010. Prin aceasta actiune de plantare se are in vedere:
-   Parteneriate cu scolile si liceele locale, avandu-se in vedere realiazarea unei legaturi viitoare intre asociatiile din teritoriu si tinerii prezenti la actiunile de voluntariat precum si atragerea lor in miscarile turistice organizare de fiecare club in parte;
-   Constientizarea societatii privind ROLUL si IMPORTANTA padurii, precum si cresterea suprafetei impadurite la nivel national.

Ce inseamna Luna Plantarii Arborilor?
        Plantarea simultana in cele 15 santiere din tara are ca scop reimpadurirea Romaniei, crearea imaginii din trecut cand tara noastra nu se afla sub media europeana in ceea ce priveste suprafata impadurita. Ne  reintoarcem catre natura si creeam imaginea unei tari verzi.
        Principalul obiectiv al impaduririi simultane este cresterea constientizarii rolului major pe care societatea ar trebui sa-l joace in protectia si recrearea mediului, AICI, ACUM, ASTAZI, prin plantarea de pomi si orice fel de alte plante. De aceea sub deviza : "Daca nu NOI, atunci CINE?" federatia va realiza o ampla actiune de voluntariat in spiritul protectiei mediului prin educarea in special a tinere generatii - prin implicarea ei activa in acest program.
        Astfel se va realiza o miscare nationala, care prin puterea exemplului va da nastere la alte actiuni de acelasi gen si amploare.
        Se urmareste cresterea suprafetelor 'impadurite ale tarii, ce va contribui astfel la indeplinirea obiectivelor globale cu privire la reducerea emisiilor de CO2 si la atenuarea schimbarilor climaterice, a defrisarilor si a saraciei.
Demersul Federatiei Romane de Turism si Ecologie este pus in practica in parteneriat cu Romsilva si cu consiliile locale si judetene din regiunile in care au loc plantarile de arbori. Fiecare organizator contribuie la mobilizarea voluntarilor: sunt asteptati in primul rand tinerii, personalitati din cultura si din sport - reprezentanti marcanti ai comunitatii locale.   
    Conditia de baza in alegerea loturilor de plantare, este defrisarea excesiva in respectiva zona. Faptul ca respective zona apartine de Romsilva, ne asigura ca arborii plantati sunt protejati prin lege, fiiind interzisa taierea lor pana ajung la varsta maturitatii.
    Toate actiunile de plantare se desfasoara sub semnul protectiei mediului, autoritatile locale asigurand salubrizarea zonelor respective.

Asociatiile implicate in realizarea proiectului mentionat si zonele (descrise general) ce vor fi abordate in proiectul de reimpadurire:
1     A.E.S.T. Bucuresti : Comana, judetul Giurgiu- acord existent cu RNP "Romsilva";
2    A.C.T.A. Ciucas Ploiesti : Prahova;
3    F.T.E.D.J. Ciulinii Baraganului Slobozia : Ialomita;
4     A.C.T.M.  Sandru Onesti : Bacau - Valea Trotusului;
5    ATEC Albatros Galati: Galati, Vrancea;
6    A Reactiv Galati: Tulcea - Luncavita;
7    C.P.N.T. Brasov;
8    A.C.T.A. Vanturarita: Valcea;
9    A.E.A.S.C. Caraiman Campina: Prahova;
10    A.T.S.E. Hai-Hui Tg Jiu: Gorj;
11    Asociatia Clubul Floare de colt Brasov- Brasov;
12    A.C.T.E. Mont-Delt-Mar Bucuresti : Arges;
13     A.T.G.R. Bucuresti : Calarasi,  Dambovita;
14     ATE Verde Galati: Galati, Ilfov;
15     ATE Bucovina Suceava: Suceava

Padurea striga AJUTOR!
        In conditiile in care padurile au un potential important din punct de vedere al utilizarii multifunctionale a terenurilor, reprezentand nu numai o sursa de bunuri de natura sociala si economica cat si de mediu, reimpadurirea propusa de Federatia Romana de Turism si Ecologie va "recrea natura", copacii regasindu-si locul binemeritat.
         Padurile din Romania nu sunt uniform distribuite pe cele 3 forme de relief (52% munte, 37% deal, 11% campie)
         Motiv pentru care ne propunem o reimpadurire a zonelor de deal si campie pentru o reechilibrare a balantei.
         De asemenea in urma studiilor efectuate
s-a observat un grad de imbatranire a padurii. Peste 50% din totala suprafata impadurita a tarii are peste 50 de ani, dorindu-se asadar prin aceasta actiune de plantare o reintinerire a naturii.
        Cu siguranta in acest fel, natura maine ne va recompensa cu un aer mult mai curat.
        Reimpadurirea simultana va fi realizata de catre voluntarii federatiei, acestia fiind in fond membri ai celor 15 asociatii turistice si de mediu. Se vor alatura acestora tineri din licee si publicul larg de toate varstele  dornic sa beneficieze de un mediu inconjurator sanatos.
    Scopul actiunii este plantarea unui numar aproximativ de  25.000 de puieti, plantati simultan de cei 1500 de voluntari in cele 15 santiere din locatii diferite din tara.
       
         Vom ajuta astfel tara sa respire mai usor, incercand sa combatem pe cat posibil tendinta de incalzire pe termen lung, care este din ce in ce mai evidenta, cauzata mai ales de arderea combustibililor fosili si defrisarea padurilor.
        Grila de evaluare a proiectului va trebui sa raspunda la intrebarile referitoare la numarul de puieti plantati, la suprafata impadurita, la numarul de voluntari prinsi in miscarea de plantare, si la numarul de actiuni asemanatoare ce vor fi realizate.
        Rezultatele vor fi vizibile nu doar la sfarsitul proiectului, ci in fiecare moment al derularii lui.

                       Parteneri

                       Regia Nationala a Padurilor - Romsilva

Regia Nationala a Padurilor este partenerul institutional in cadrul acestei miscari, acordandu-ne expertiza necesara asigurarii celor mai viabile solutii in ceea ce priveste zonele, si pomii ce vor fi plantati.
Regia Nationala a Padurilor - Romsilva functioneaza sub autoritatea Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Regia Nationala a Padurilor - Romsilva are ca scop gospodarirea durabila si unitara, in conformitate cu prevederile amenajamentelor silvice si ale normelor de regim silvic, a fondului forestier proprietate publica a statului, in vederea cresterii contributiei padurilor la imbunatatirea conditiilor de mediu si la asigurarea economiei nationale cu lemn, cu alte produse ale padurii si cu servicii specifice silvice, precum si coordonarea si implementarea programului national de ameliorare genetica a cabalinelor, promovarea pe plan national si international, a exemplarelor de cabaline valoroase din hergheliile Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva, prin organizarea de competitii sportive, tārguri si expozitii, precum si cercetare-dezvoltare pentru cresterea animalelor de blana.

Parteneri media
Actiuninea de plantare va fi mediatizata pe posturile radio si de televiziune cu acoperire nationala precum si cu mass-media locala aferenta fiecarei zone.

CONTACT
camere foto digitale
Natura este casa noastra !