ARHIVA

Clubul “Sandru” din Onesti, la ecologizare  in Muntii Bucegi
2009/04/27
Clubul de Ecologie si Turism Montan (CETM) “Sandru” din Onesti a participat la o ampla actiune de ecologizare, organizata la Padina, in Muntii Bucegi, de catre Federatia Romana de Turism si Ecologie (FRTE). La actiune au participat circa 350 de persoane, de la cluburile afiliate la FRTE, Parcul Natural Retezat, Romsilva, Jandarmerie si Salvamont. Clubului onestean i-a revenit un traseu in zona Muntele Laptici - Piatra Arsa, cu o diferenta de nivel de 400 de metri, de unde s-au adunat peste 100 de saci cu PET-uri, sticle, borcane, cutii de bere sau de conserve si alte deseuri. “Actiunea a fost una reusita, din care a rezultat o zona mai curata, si s-a demonstrat ca NOUA NE PASA !”, a apreciat Gheorghe Istrate, presedintele CETM “Sandru”. Tot la Padina, reprezentantii CETM “Sandru” au participat si la etapa a doua din cadrul Campionatului national de turism sportiv, organizat de FRTE. Urmatoarea actiune a clubului onestean va fi organizarea manifestarii prilejuite de Ziua Internationala a Mediului, care se va desfasura cu doua zile mai repede, pe 3 iunie, in aula Biliotecii Municipale “Radu Rosetti” din Onesti. Pe plan sportiv, CETM “Sandru” va participa la Trofeul Vinturarita (19 - 21 iunie) si la Trofeul Montaniada (3 - 5 iulie), organizat de ghizii din Romania, precum si la alte manifestari similare.

ZIUA INTERNATIONALA A PAMANTULUI-22 APRILIE 2009 "PAMNTUL ESTE CASA NOASTRA!"
2009/04/23
Organizator: CLUBUL DE TURISM MONTAN SI ECOLOGIE " SANDRU"-ONESTI
Locul organizarii: Aula Bibliotecii Municipale RADU ROSETTI-Onesti
Parteneri: Primaria Municipiului Onesti si Biblioteca Municipala Radu Rosetti-Onesti
Din program: 1. Invitat special- d-l Doru Munteanu- fotograf, care a prezentat un slide-show su genericul " Perspectivele Perchiului"
2. prezentarea slide-show-lui " Repere Trotusene- Pamantul este casa noastra!"- autori membrii C.T.M.E. SANDRU.
3. Prezentarea programului cultural artistic cu GRUPUL M.N.L.( MUNTE , NATURA ,LIBERTATE), grupul este compus din membrii C.T.M.E. SANDRU.
Din programul prezentat de Grupul M.N.L.( muzica de munte, poezie)  Manifestarea a tinut 50 min. si a avut un real success in randul celor peste 60 de participanti. N-am dorit ca aceasta manifestare sa fie una care sa faca mult "tam-tam" pentru ca nu agream asemenea manifestari" de tip-Cantarea Romaniei!!".
In liniste si cu respect fata de cei din jur, ne vom derula toate activitatile. Fie ca sunt de ecologie, turism -sportiv  sau cultural, ele vor avea un mesaj simplu si la obiect, "NATURA ESTE CASA NOASTRA".
Urmatoare activitate a Clubului SANDRU, va fi prima etapa de Campionat National, din cadrul noii FEDERATII DE TURISM SI ECOLOGIE, si se va tine in perioada 8-10mai la Cabana Garbova, Masivul CLABUCETUL TAURULUI- ZONA PREDEAL.
Vom atasa si invitatia pentru aceasta etapa. Amintim celor care mai doresc sa dirijeze 2% pentru Clubul de Turism Montan SANDRU- pot gasi formularul pe acest site sau ne pot suna la telefon, pana pe 14 mai 2009.

"NOUA NE PASA"  PENTRU CA  "NATURA ESTE CASA NOASTRA?"
2009/04/04
Actiunea s-a desfasurat sub deviza:
"NOUA  NE  PASA"  Pentru ca "NATURA ESTE CASA NOASTRA"
     Asa cum s-a anuntat in comunicatul de presa din data de 02.04.2009, cele doua ONG-uri, C.E.T.M. SANDRU-ONESTI si Asociatia PAS IN DOI, au organizat o etapa de igenizare pe malul stang al Raului Trotus, de la  podul de beton, ruta Onesti -Bacau si pana la hidrocentrala din amonte.
      Activitatea a avut ca scop principal igenizarea zonei,  educatia ecologica a tinerilor elevi participanti la activitate  precum si voluntariatul.
      Conform cererii facute catre Primaria Onesti, in data de 25.03.09, prin care ceream 50 saci polietilena si 50 perechi manusi de unica folosinta, s-au adus de catre un angajat de la primarie materialele cerute, fara a participa  la activitate.
      De la GARDA DE MEDIU BACAU, a participat d-na Comisar ECATERINA MUSCALU, care a constatat ca se adunat foarte multe gunoaie, de pe o suprafata reletiv mica( cele doua asociatii au mai cumparat inca 50 saci de 120L si 50 perechi manusi de unica  folosinta).
      Conform garantiilor date de d- l  C. GROSU,de la slubritate Primaria Onesti, urmeaza ca sacii cu gunoaie sa fie evacuati la depozitul de gunoi Filipesti,  duminica 5 aprilie 2009, la prima ora.
      La activitate au participat 58 persoane in majoritate tineri, care in trei ore au adunat un munte de gunoaie! Intreaga activitate a beneficiat de o supraveghere continua din partea organizatorilor, impartind voluntarii in grupuri de cate 10 voluntari conduse de persoane mature.
      Timpul favorabil  si  buna dispozitie a facut ca activitatea sa fie una reunita.
      Conducerea celor doua ONG-uri a convenit sa mai organizeze asemenea activitati comune, atragand si alte ONG-uri, dormice sa practice voluntariatul de mediu.
      In viitoarele activitati vom atrage  institutiile locale si judetene(A.R.P.M.-BACAU, A.P.M. BACAU, APELE ROMANE-BACAU, DIRECTIA DE SANATATE PUBLICA, PRIMARII, SCOLI), formand echipe de voluntari, capabile sa conduca activitati de acest gen.
      Pentru viitor  se va tine o mai stransa legatura cu Primaria Onesti, pentru punerea in practica a programelor de mediu pentru aceasta  zona a Vaii Trotusului.

ECO-TROTUS  
2009/03/21
CLUBUL DE TURISM MONTAN SI ECOLOGIE "SANDRU"-ONESTI, a programat o etapa de igenizare a unei zone din Municipiul Onesti, in locul numit "PICIORUL PODULUI ALB",pod construit de ANGHEL SALIGNY.
             In urma inundatiilor din anul 2005, Raul Trotus a avut un debit foarte mare si ca urmare au fost distruse digurile de protectie,  inclusive poduri. A fost afectat si piciorul podului de cale ferata ce trece peste Raul Trotus. De atunci si pana astazi nu s-a mai facut nimic pentru a inlatura efectele dezastrului. Rapa ramasa a fost luta drept loc de aruncat deseurile din gospodariile particulare aflate in zona. Din motive de securitate serviciile de salubritate ale Municipiului Onesti, n-au curatat zona.
             Constatand ca este imperios necesara curatarea zonei, am luat hotararea s-o facem noi cu tinerii alpinisti, care au beneficiat de echipamentul de alpinism necesar unei asemenea actiuni.
             Data aleasa a fost un strategica, era sambata( zi de targ saptamanal, cand treceau multi oameni la targ si de la targ) si cu o zi inaintea Zilei Mondiale a Apei(22 aprilie).
            Activitatea a inceput la ora 10.00.    Este o zi frumoasa, putin cam rece.    Ne deplasam spre zona de actiune. Edy, proful de alpinism va prelua conducerea grupului, pregatind materialele si fara a pierde timpul incepem activitatea. Se spune ca " socoteala de acasa nu se potriveste cu aceea din targ!"si pentru noi a fost valabila. Ne-am pregatit cu manusi si saci mari de 240L, si iata ca 10 n-au fost suficienti! In graba mai cumparam inca 20 de 120L si 5 rafie. Un grup se ocupa cu ridicatul pe mal a sacilor( destul de greu, pentru ca zona este accidentata), un grup incarcau sacii si doi se ocupau de supravegherea actiunii si impartirea fluturasilor la cetatenii ce treceau de la targ.
           Trecatorii sunt indignatii de cat gunoi era scos la suprafata. Unii, sunt de parere ca era treaba primariei, unde sunt cei de la primarie?!, altii, ca suntem straini,  altii,  sa ne ducem si la Gura Vaii, ca si acolo sunt multe gunoaie, un grup de rromi ne-au amenitat ca vor arunca deseurile din nou in acel loc, ca nu stim ce nu le-a dat Uniunea Europeana! Lume, lume si iar lume!! O experienta de viata si o lectie pentru tinerii participanti la actiune.
Ceea ce spunea si un specialist pe mediu din Spania " Romania are o mare problema de mediu dar una si mai mare cu constientizarea populatiei!"
           Iata,  ca au avut mare dreptate, daca nici cei care trebuiau sa fie prezenti la aceasta actiune, n-au venit, inseamna ca eforturile noastre  sunt mult diminuate, prin " puterea exemplului" data de cei de la Compartimentul mediu-primarie!!
          Degeaba lansam vorbe-n vant, de o "luna acurateniei", daca nu se merge pe voluntariat, daca nu se merge pe constientizare, daca nu suntem sprijiniti si incurajati cei ce vor sa faca asa ceva!! Tinerii au constientizat ca sunt pacaliti, sfidati, ignorati si la urmatoarea actiune va fi greu sa-i mai convingem sa vina la asemenea activitati!!
         Activitatea s-a terminat cu bine, folosindu-se toti sacii. S-a strans un munte de deseuri, care a ramas sa troneze malul stang al Trotusului, pana luni cand cei de la primarie au venit sa-i ridice!!
        Ne-am continuat activitatea cu o partida de alpinism de pe pod( rapel), o actiune mult apreciata de tineri.
        La ora 15.00 am plecat spre casele noastre, multumiti de ceea ce-am facut!!
         Ce gandesc altii, cum ne apreciaza, cat ne ajuta, cati voluntari vor mai veni, daca comunitatea mai vrea sa mai facem  voluntariat, cat le pasa de ceea ce facem, cat vor investi in viitor pentru mediu, cati dintre ei se vor converti la voluntariat?!! Sunt tot atatea intebari pe care ni le punem si la care nu avem inca raspuns!!
         Va asteptam sa fiti si voi voluntari  de mediu. Puteti sa ne ajutati in data de 04.04.2009, la intrarea in parc, ora 10.00, unde alaturi de ASOCIATIA PAS IN DOI, vom continua igenizarea Raului Trotus.
        Daca unii au plecat sa faca voluntariat ca" ROMANIA SA PRINDA RADACINI!", pentru ca generatiile viitore sa se mai bucure de un aer curat si de zone verzi, noi am plecat sa face o "ROMANIE CURATA!"s-o scoatem din sintagma si brandul " DE TARA GUNOIULUI!". Acesta  este si dezideratul FEDERATIEI ROMANE DE TURISM SI ECOLOGIE, unde si Clubul Sandru este membru fondator si activ.
     Veniti alaturi de noi la ACTIUNEA PADINA-MUNTII BUCEGI- MAI 2009
    Un reportaj redactat de GH.ISTRATE-voluntar

REPERE TROTUSENE
2009/02/05
    Clubul de Ecologie si Turism Montan "SANDRU" Onesti in colaborare cu Biblioteca "Radu Roseti" Onesti a organizat in data de 4 Februarie prima activitate din ciclul de manifestari culturale intitulat "Repere Trotusene" si lansarea grupului cultural MNL
    CLUBUL DE ECOLOGIE SI TURISM MONTAN "SANDRU"-ONESTI, promoveaza de aproape 17 ani, tinerii talentati si dornici de afirmare. Generatii dupa generatii de liceeni au gasit in Asociatia Sandru, un sprijin real de exprimare a talentului in arta fotografica, grafica, caricatura, orientare turistica, alpinism, sporturi montane si muzica. Avem o paleta larga de preocupari in domeniul turismului -sportiv si protectia mediului. Din cautarile noastre n-am mai gasit un alt ONG, din Valea Trotusului care sa fie activ si sa cuprinda atatea sectiuni!
     Istoria acestui club este una incarcata de evenimente si activitati care ar umple paginile unei carti destul de voluminoase. Numeroase actiuni de protectia mediului si turism sportiv, practicate la nivel national, ne indreptateste sa ne gandim la un loc fruntas in irarhia ONG-urilor din Onesti. Dezvoltarea durabila a zonei nu poate sa ia amploare daca ONG-urile sunt inactive sau se bazeaza pe actiuni efemere.
    Promovarea tinerilor in aceste activitati este preocuparea de baza a clubului nostru.
    Prezenta lor in actiuni practice este un reper ca exista interes pentru aceste activitati.
    Toate activitatile noastre sunt voluntare si sunt in excusivitate promovate de clubul nostru sau in parteneriat.
    Lansarea GRUPULUI M.N.L. (Munte, Natura, Libertate)este rezultatul atragerii unor tineri talentati ( la partea culturala) care au dorit sa se integreze in activitatile de gen.
    Lansarea GRUPULUI M.N.L. in data de 04.02.2009, in aula Bibliotecii Municipale Radu Rosetti-Onesti, s-a facut in fata unui public de toate varstele si a avut un impact deosebit. Cntece cu tematica montana, poezie, buna dispozitie ,a facut ca publicul sa aplaude indelung fiecare cantec sau poezie.
    Vom reveni cu o noua manifestare in data de 22 aprilie 2009, cand este si ZIUA PAMANTULUI.
    Pe 03.iunie 09, ne vom reantalni cu aceeasi trupa, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului( 5iunie).
    Speranta noastra este sa prindem un loc fruntas in noua FRTE( FEDERATIA ROMANA DE TURISM SI ECOLOGIE), alaturi de cele 13 cluburi fondatoare( 31.012009). Cu siguranta vom avea un cuvant de spus si ca implicarea noastra in proiecte de eco-turism si eco-voluntariat, va avea un impact pozitiv asupra zonei Vaii Trotusului.
    Sponsorizand Clubul Sandru( prin 2%-fisa fiscala 230-o puteti descarca de pe situl www.sandru.org , sau alte forme de sponsorizare), ajutati un ONG activ, care va dirija aceste sume pentru educatia tinerilor, educatie ecologica, proiecte de mediu, marcaje turistice, ingrijire parcuri, constientizarea populatiaei de importanta manegementului deseurilor casnice etc.
      In CETM SANDRU, poate activa orice persoana care recunoaste si respecta statutul si R.O.I.si se angajeaza la cel putin una din actiunile mentionate mai sus.
     Toate actiunile le desfasuram sub indrumarea a cel putin un membru din conducerea clubului, care isi asuma raspunderea respectarii ROI si integritatea corporala a participantilor. Nu dam curs actiunilor riscante, care pun in pericol viata participantilor.
     Va asteptam sa ne vizitati si sa aderati la activitatile noastre.
© 2008 SANDRU Onesti.
Vremea in BacauHoteluri Bacau
DESPRE NOI
UTILE
  GALERIE FOTO
ACTIVITATI
HOME
Repere Trotusene


Descarca AICI  ghidul
ECO - Cetateanului
Stirile EcoMagazin
CONTACT
camere foto digitale
Natura este casa noastra !
 
 
 
 
 
Pag.  1  2  3       <precedenta | urmatorea>