ALPINISM

     Alpinismul este un sport care cuprinde doua ramuri importante: catararea libera si alpinismul artificial (cu ajutorul echipamentului). Aceste activitati necesita din partea practicantului multa stapanire de sine, o foarte buna conditie fizica, cuplata cu cunoasterea tehnicilor si nu in ultimul rand curaj. Deoarece nu este permisa nici o gresala, oricare putand fi fatala, se spune despre alpinism - pe drept cuvant - ca este scoala maturizarii depline "scoala cutezantei".
     De la Emilian Cristea, considerat parintele alpinismului romanesc, in tara noastra s-au remarcat cateva nume ale domeniului (Constantin Lacatusu, Adrian Tanase, Mircea Opris, Paul Alboteanu, Ioan Naghiu), acestia reusind sa se impuna, prin performantele lor, si la nivel interantional.
     In Romania, practicat la inceput de efectivele unitatiilor de vanatori de munte, lipsa echipamentuului facand, practic, inexistent acest sport la nivelul amatorilor, alpinismul a capatat mai multi adepti dupa 1989, odata cu aparitia primei intreprinderi pentru echipament alpin, la Oradea, urmata apoi de altele printre care I.U.S. Brasov. Conditiile favorabile de relief din tara noastra au constituit un argument in plus largirii maselor practicante.
     O subramura a acestui sport o reprezinta alpinismul de iarna. Mai putin practicat in tara noastra, insa totusi existent, acesta necesita atat echipament adecvat, cat si stapanirea unor tehnici speciale.
     Gradul ridicat de risc si conditiile deosebite de practicare confera alpinismuluiun farmec aparte, facandu-l unul din cele mai atragatoare sporturi, solicitand, in egala masura, fizic si psihic, pe orice practicant. Cu toate acestea, cel care se avanta spre culmi trebuie sa stie ca este deplin raspunzator atat de viata sa, cat si de cea a coechipierului.

     Echipamentul strict necesar al unui alpinist cuprinde:

- echipament de vara:
- 1 - 2 corzi de 8 - 12 mm diametru si lungimi de 40 - 44 m
- ham (scaun si vesta de chinga);
- incaltaminte speciala de catarat (galosi).

- echipament de iarna:
- acelasi ca cel de vara, la care se adauga coltarii si pioletii.
- optional:
- scarite,
- blocatoare,
- coboratoare, etc.

     Avalansele - poarta zapada prin rostogolire pe jgheaburi, hornuri si valcele. Ele se produc iarna si primavara, surprinzand turistul aflat in traseu. Viteza zapezii in rostogolire este de 14 m/s iar "praful" de avalansa are o viteza de 15 - 18 m/s.
Turistul risca sa moara in 2 minute prin sufocare (innecare), sau din cauza loviturilor produse de proiectarea corpului sau de stanci.
Lavinele - se declanseza iarna si primavara pe straturi datorita densitatii diferite a zapezii si a caldurii. Cele mai periculoase sunt desprinderile de cornise, pe care turistul nu trebuie sa se plimbe la o distanta mai mica de 5 m de marginea acetora.

Factori ce pot produce avalansele:
- mecanici : caderi de pietre, deplasarea animalelor salbatice, etc.
- fonici : absolut orice zgomot (Ex. in M. Fagaras, zgomotul produs de declansatorul unui aparat de fotografiat a produs o avalansa in care au murit 2 persoane).
- termici : razele ultraviolete care produc incalzirea straturilor de zapada si gheata.

Avalansele si lavinele pot fi evitate respectand cateva reguli:
- iarna si primavara nu se vor folosi trasee inchise de salvamont.
- daca totusi se va traversa o zona periculoasa, turistii se vor asigura la coarda sau cordelina pastrand distanta de 10 - 15 m unul de celalalt.
- se evita plecarile in astfel de zone dupa noptile in care a batut un vant cald.
- la traversarea in astfel de zone a jgheaburilor, hornurilor si valcelelor se vor acoperi caile respiratorii cu un batic, fular.
- la traversarea unei pante de avalasa se poarta rucsacul pe un singur umar pe partea dinspre vale.
- in zonele cunoscute sau marcate ca avand un potential mare de producere a avalanselor membrii grupului se vor lega intre ei cu snurul de avalansa (cordelina subtire, viu colorata) pentru a mentine grupati componentii grupului si pentru a usura gasirea personelor ingropate sub zapada.
2008 SANDRU Onesti.
Vremea in BacauHoteluri Bacau
DESPRE NOI
UTILE
  GALERIE FOTO
ACTIVITATI
HOME
Repere Trotusene


Descarca AICI  ghidul
ECO - Cetateanului
Stirile EcoMagazin
CONTACT
camere foto digitale
Natura este casa noastra !